طلاق به معنی جدایی زوجین از یکدیگر است. اما گاهی شرایط بهگونهای پیش میرود که یکی از طرفین در دادگاه حضور ندارد و حکم طلاق غیابی صادر میشود و زن و مرد از یکدیگر جدا میشوند. طلاق غیابی نیز مانند دیگر انواع طلاقها؛ از جمله دعاوی امور خانواده و در زمره تخصصهای وکیل خانواده است.
حکم غیابی چیست؟
قبل از اینکه به موضوع طلاق غیابی و نقش وکیل خانوادگی در آن بپردازیم، بهتر است مفهوم رای یا حکم غیابی را بررسی نماییم. حکم غیابی به حالتی گفته میشود که خوانده (کسی که علیه او خواسته مطرح شده است) ابلاغیه وقت رسیدگی دادگاه را شخصا تحویل نگرفته باشد و به تعبیر حقوقی بر طبق ماده ۶۸ قانون آیین دادرسی مدنی به او ابلاغ نشده باشد و یا این که در جلسات دادگاه حاضر نشود، در صورت محکوم شدن او، رای صادره غیابی است.
مفهوم طلاق غیابی
همانطور که در حکم غیابی بیان کردیم یک طرف دادخواست را تنظیم و به دادگاه تقدیم میکند. اما اگر در زمان رسیدگی به دادخواست خواهان، ابلاغ واقعی به خوانده نشده باشد و در دادگاه نیز حضور نیابد و لایحه هم نداده باشد در فرض محکومیت، طلاق غیابی است. طلاق غیابی میتواند از سمت مرد یا از سمت زن باشد.
طلاق غیابی از مواردی است که در دادگاههای خانواده پیگیری و رسیدگی میشود. یعنی مرجع رسیدگی به طلاق، دادگاههای خانواده هستند و از آنجا که موضوع مربوط به زوجین و رابطه آنهاست و این موضوع در زمره وظایف و مسئولیتهای یک وکیل خانواده است، بنابراین در صورت هر مشکل و سئوالی باید با یک وکیل خانوادگی متخصص در طلاق غیابی مشورت نمایید.
دادخواست طلاق غیابی از سمت مرد توسط وکیل خانواده
طلاق از سمت مرد در قانون کشور ما بسیار راحتتر از طلاق از سوی زن است. براساس ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی: «مرد میتواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنماید.» ولی اگر حالتی باشد که ابلاغیه به شخص خانم تحویل داده نشود یا خانم لایحه ارسال نکند، طلاق به صورت غیابی ثبت میشود. برای اینکه بتوانید به نتیجه مطلوبی در این دعوی برسید بهتر است از کمک های وکیل خانواده متخصص و مجرب استفاده نمایید.
دادخواست طلاق غیابی از سمت زن توسط وکیل خانواده
از آنجا که طلاق جزء حقوق مرد در قوانین ماست، بنابراین دادخواست طلاق از سوی زن قطعا مشکلتر خواهد بود و چالشهای بیشتری پیش روی زن است. اما مواردی وجود دارد که زن میتواند دادخواست طلاق دهد و در صورتی که مرد در جلسات حاضر نشود، لایحه ندهد و اخطاریه دادگاه هم به او ابلاغ واقعی نشده باشد، حکم طلاق غیابی صادر میشود. در ادامه به این موارد اشاره میکنیم.
یکی از مورادی که زن میتواند دادخواست طلاق بدهد که از سمت شوهر حق طلاق داشته باشد. یعنی در زمان عقد جز شروط ضمن عقد این موضوع را مکتوب و امضا کرده باشند یا بعد از عقد از طریق اسناد اقدام به دادن وکالت در طلاق به خانم کرده باشد، در این صورت زوجه میتواند بدون حضور زوج برای طلاق غیابی اقدام نماید.
از موارد دیگری که زن میتواند برای طلاق غیابی اقدام کند، غایب بودن شوهر به مدت بیش از 4 سال است. این مورد براساس ماده 1023 قانون مدنی است که میگوید: «هرگاه شخصی چهار سال تمام غایب مفقودالاثر باشد زن او میتواند تقاضای طلاق کند در این صورت با رعایت ماده ۱۰۲۳ حاکم او را طلاق میدهد»
دلیل دیگری که زن میتواند دادخواست طلاق غیابی را به دادگاه تقدیم کند، استنکاف و خودداری شوهر از پرداخت نفقه است. این یکی از موارد شروط ۱۲ گانه عقد است که در صورت عدم پرداخت نفقه به مدت ۶ ماه خانم میتواند اقدام به طلاق کند. عدم پرداخت نفقه مصداق عسر و حرج برای زوجه است که در ماده 1130 آمده است:
«در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد، وی میتواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند.».
اما بهتر است در صورتی که قصدی در مورد طلاق دارید حتما با وکیل امور خانواده مطرح نمایید تا مشاورههای لازم را دریافت کنید. حضور یک وکیل خانواده در تمام مراحل دادخواست شما میتواند بسیار کمککننده باشد. وکیل امور خانواده اولا به تمامی قوانین به روز تسلط دارد و دوما میتواند به جای فرد برای انجام امور حقوقی در دادگاه حضور پیدا کند.
چرا مراجعه به وکیل خانواده نیاز است؟
دادگاههای خانواده پر از مواردی است که زوجین برای طلاق اقدام کردهاند و هستند کسانی که بدون علم و تخصص قصد مشاوره دارند و میخواهند راهحل خودشان را تعمیم دهند. اما این موضوع نیز دلیل نمیشود که بدون مراجعه و استفاده از یک وکیل خانواده باتجربه و تنها با تکیه بر تجارب افرادی که طلاق گرفتهاند، اقدام کنید. هر شخصی شرایط و موقعیت خاص خودش را دارد و یک وکیل خانواده بر مبنای شرایط شخص، بهترین راه را پیشنهاد میکند.
همانطور که دیدید طلاق غیابی از سوی خواهان به معنای عدم حضور خوانده است. اما تا زمانی که حکم صادر شود، مراحلی طی میشود و پیچیدگیهای قانونی وجود دارد که باید حل شود. راهحل این موارد و طی کردن مسائل حقوقی پیش رو از جمله تخصصهای وکیل خانواده خوب و باتجربه است.
از سوی دیگر در طلاق غیابی یکی از طرفین به هر دلیلی در جلسات دادگاه حضور ندارد و یا حاضر به حضور نیست، این امر ممکن است مشکلاتی را ایجاد کند که بهتر است در تمام مراحل شخص درخواستدهنده دادخواست با وکیل امور خانواده مشورت کرده و با او در مورد بهترین تصمیم و نقشه راه مشاوره بگیرد.
آموزش سئو