آیا شوهر میتواند جلوی اشتغال همسرش را بگیرد؟ این سئوالی است که شاید ذهن بسیاری از زنان در جامعه ما را قبل از ازدواج به خود مشغول کرده است. در این مطلب سعی میکنیم به این سوال پاسخ داده و لزوم مراجعه به وکیل خانواده در این خصوص را بیان کنیم.
سابقه اشتغال زنان
شاید تا 50 سال پیش به قبل، اشتغال زنان در جامعه ایران غیرمعمول و حتی در بسیاری از موارد غیرممکن بود. در آن دوران زن بعد از ازدواج در منزل همسر خود به خانهداری میپرداخت و شوهر نیز در بیرون از منزل به کسب و کار مشغول بود و اینکه زنی بخواهد در خارج از خانه مشغول به کار باشد بسیار عجیب بود.
عدم اشتغال به کاری غیر از خانهداری در گذشته چنان عادی بود که برای وضع قانونی برای حمایت از اشتغال زنان یا مراجعه به وکیل خانواده نیازی احساس نمیشد. رفته رفته این باور و سنت شکسته شد و زنان در مشاغلی خارج از خانه مشغول به کار شده و در کنار مردان و پابهپای آنها برای امرار معاش تلاش کرده و میکنند.
در اروپا همزمان با قرن 18 و انقلاب صنعتی و انقلاب فرانسه، اشتغال زنان مطرح شد. اما سنتگرایان افراطی نیز بودند که حاضر به کوتاه آمدن و پذیرفتن این موضوع نشده و همچنان بر ماندن زن در خانه تاکید داشتند. بنابراین با به وجود آمدن مسائل جدید در این زمینه، قانونگذاران ناگزیر به وضع قاعده در این مورد شدند تا به اختلافات پایان دهند.
همانطور که واضح است نقش قوانین در کشورها در ارتقای کمی و کیفی شرایط کشور و پیشرفت جوامع بسیار تأثیرگذار و تعیینکننده است.
وضعیت حقوقی زن برای اشتغال در ایران و دامنه اختیارات مرد در منع زوجه به کار و نقش وکیل خانواده در آن
براساس اصل 28 قانون اساسی، هر کس حق دارد شغلی را که بدان مایل است و مخالف اسلام و مصالح عمومی و حقوق دیگران نیست، برگزیند. هرکسی یعنی هم زوج و هم زوجه، هم مرد و هم زن حق دارند در جامعه مشغول به کار و درآمدزایی شوند.
باتوجه به اصل مذکور منعی بر اشتغال زن وجود ندارد اما این موضوع نیز تابع شرایط و قوانین است. ماده 1117 قانون مدنی، برای زوجه حق اشتغال و برای زوج تحت شرایطی، حق مخالفت با اشتغال زن را قائل شده است.
بنا بر این ماده، دامنه اختیارات مرد برای منع زوجه به اشتغال محدود به مواردی است که در این ماده قانونی آمده است و اگر شوهر صرفه برای آزار و اذیت و تحت فشار گذاشتن زوجه مانع اشتغال او شود، همسرش میتواند پیگیری کرده و تصمیمگیری را به دادگاه و قاضی بسپارد.
به عبارت سادهتر ماده 1117 قانون مدنی میگوید در صورتی که اختیار شوهر در منع زن به کار مشروط به مصالح خانوادگی و حیثیت خودش و همسرش است و اگر زن در حرفه یا صنعتی مشغول به کار باشد که منافی مصالح خانوادگی و حیثیتی خود و شوهرش باشد، زوج میتواند مانع اشتغال او شود.
اگر برای اشتغال زن به کار هرگونه سئوال و ابهامی دارید بهتر است با وکیل خانواده متخصص در این زمینه مشورت کنید.
ماده 18 قانون حمایت خانواده مصوب 1353 نیز بیان میکند: «شوهر میتواند با تایید دادگاه، زن خود را از اشتغال به هر شغلی كه منافی مصالح خانوادگی یا حیثیت خود یا زن باشد منع كند.».
اما در این ماده قانونی، فقط مرد نیست که میتواند زن را از اشتغال به کار بازدارد، بلکه زن نیز چنین اختیاری را دارد. به عبارت دیگر اصلاحیهای در این قانون آمده، چنانچه که در ادامه ماده 18 گفته شده است: «زن نیز می تواند از دادگاه چنین تقاضایی را بنماید. دادگاه در صورتی كه اختلالی در امر معیشت خانواده ایجاد نشود مرد را از اشتغال به شغل مذكور منع میكند.».
ضمانت اجرای تخلف از چنین حکمی، طبق بند 7 از ماده 8 همین قانون، جواز طلاق برای شوهر یا زن است. یعنی اگر یکی از طرفین چه زوج و چه زوجه، تخلفی در این زمینه داشته باشد، موجب درخواست طلاق برای طرف مقابل و صدور گواهی عدم امکان سازش خواهد شد.
لزوم مراجعه به وکیل خانواده در موضوع ممنوعیت اشتغال زنان
با توجه به آنچه که گفته شد، مرد و زن در صورتی که شغل دیگری با آنچه که در قانون آمده مغایر با مصالح خانوادگی و یا منافی حیثیت خود و دیگری باشد هر دو میتوانند مانع اشتغال به کار وی شوند.
اما آنچه که مهم است این است که اثبات اینکه چه شغلی منافی با مصالح خانوادگی و حیثیتی افراد است، دشوار است و در این زمینه قبل از هر اقدامی باید با وکیل خانواده متخصص و خوب مشورت کرد.
سئوالاتی که در این زمینه مطرح میشود از جمله اینکه اگر دادگاهی زن را از اشتغال منع کند، تکلیف قراردادهای زن چه خواهد شد یا آیا در صورت منع زوجه به اشتغال از سوی دادگاه و ادامه زن به کار در حکم ناشزه بودن وی است، در این صورت آیا مرد میتواند نفقه ندهد و یا برای طلاق اقدام کند؟ این سوالات باعث میشود به پیچیده بودن موضوع پی ببریم.
از سوی دیگر این دعاوی از جمله دعاوی خانوادگی و در زمره وظایف وکیل خانوادگی بوده و مانند بسیاری از دعاوی دیگر پیچیده و سرشار از قواعد و قوانین و تبصره است.
بنابراین شما اگر قصد دارید در این زمینه از مشاوره لازم برخوردار شوید، میتوانید با کمی تحقیق، بهترین وکیل خانواده را برای مشورت انتخاب کرده و در این مسیر از او کمک بگیرید.
آموزش سئو